All for Joomla All for Webmasters

Istoric

Construit din fonduri locale, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni, a fost dat în folosinţă la 1 septembrie 2006, (înfiinţat prin Ordinul Ministrului 3555/10.04.2006, şi decizia 2716/31.08.2006). Din ianuarie 2004 până la 1 septembrie 2006, când liceul a obţinut propria identitate juridică, actuala clădire a funcţionat ca un corp al Şcolii Liviu Rebreanu. Inaugurarea clădirii s-a făcut în prezenţa primarului oraşului ing. Vasile Costescu, preşedintele Senatului României Nicolae Văcăroiu şi a Ministrului Finanţelor Mihai Tănăsescu.

Clădirea construită în perioada primarului Vasile Costescu poartă numele învăţătoarei acestuia, despre care spunea: ”Port mereu amintirea acestei mari doamne care ne-a introdus disciplina. Veneam desculţ la şcoală, cu un ghiozdan făcut din pânză. Atunci am învăţat eu că trebuie să dau „Bună dimineaţa!”, dacă nu, părinţii mei erau anunţaţi şi primeam o “trânteală” nemaipomenită. Învăţătoarea era foarte dură cu noi şi chiar ne bătea cu o nuia de alun pe care o aduceam tot noi din pădure şi care se rupea pe mâinile noastre. Aşa a reuşit să ne disciplineze, şi să ne facă să-i respectăm pe cei mai mari dintre noi.” Sursa: Revista Ecouri a Şcolii George Topârceanu, nr 5.
Fiica preotului Nicolae Niţescu şi a Mariei Niţescu s-a născut în comuna Boteni, judeţul Argeş, în 1907 la 7 iulie. Urmează cursurile Şcolii Primare în comuna Boteni, unde tatăl său era preot, apoi Şcoala Normală din Piteşti unde dă dovadă de reale capacităţi de institutoare: talent muzical, spirit de creaţie şi imaginaţie, aptitudini pe care le va dovedi pe tot parcursul activităţii de învăţătoare. În anul 1925 se căsătoreşte cu Nicu Zamfirescu din comuna Mioveni, judeţul Argeş, localitate de care se leagă şi începutul activităţii sale de institutor. Pe parcursul activităţii este apreciată de copii, părinţi, colegi, pentru spiritul organizatoric, pentru modul în care ştie să transmită cunoştinţele.
Deşi aspru încercată de problemele care se ivesc pe fondul evoluţiei istoriei, deşi suportă umilinţe, neajunsuri şi nedreptăţi fiind obligată să renunţe la activitatea de dascăl pentru care se dedicase cu atâta abnegaţie şi însufeţire, va continua să-şi ducă existenţa cu multă demnitate. În 1987, la 15 aprilie se stinge din viaţă, după o lungă perioadă de suferinţă, fiind înmormântată în Câmpulung.
Date biografice despre Iulia Zamfirescu oferite de Rodica Serban, sora ei: "S-a născut in comuna Boteni, judeţul Argeş, in anul 1907, iulie 7; a urmat cursurile scolii primare in comuna Boteni, 1914-1918, si a absolvit şcoala normală de fete din Piteşti in iunie 1925, fiind numită în învăţământ imediat, funcţionând la Şcoala Mioveni din anul 1925, toamna, pana in anul 1947. Şi-a trecut cu rezultate foarte bune examenele de definitivat, gradul II s gradul I, obţinând şi gradaţia de merit, pentru felul deosebit cum a muncit si comportare impecabila.
În afara de activitatea deosebit de rodnică la catedră, a dus o susţinută activitate cultural-sociala, ocupându-se îndeaproape de serbările şcolare cu tematică patriotica: coruri, recitări, piese de teatru, montaje literare-artistice. Tot ca activitate extra-clasă a condus cercuri de cusături naţionale, cercuri de gospodărie, pregătind elevele sa devina bune gospodine şi mame si cetăţence ale patriei noastre.
În timpul războiului a condus cantina care funcţiona în şcoală; s-a străduit să asigure îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor rămaşi orfani, iar pentru răniţi şi ostaşi a lucrat cu elevele din şcoală flanele, ciorapi si mănuşi din lână. De asemeni a colectat şi a adus soldaţilor din spitalul din Câmpulung alimente, prăjituri, ţigări si cărţi poştale."Citat din scrisoarea din 11 otombrie 1982 trimisă de sora ei, Rodica Şerban profesorului dr. Mihail M. Robea si publicata in Lucrarea Mioveni-Arges-Corpusul de documente si inscriptii ale orasului.
Dorit ca un colegiu, cu clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni reuşeşte de la an la an, să-şi creeze o cultură organizaţională solidă, prin aportul întregului corp profesoral.

Intră în Contact

Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu

  • Adresa: str. Petre Zugravu, nr.7, CP 115400, Mioveni, Argeș, România
  • Tel: 0248 260 123 
  • Fax: 0248 264 425 
  • Email: lic_iuliaz2006@yahoo.com

Comunitatea spune despre noi

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…